Singles en LP’s reinigen en onderhouden in 3 stappen voor kraakhelder geluid

In dit bericht deel ik hoe ik mijn vinyl onderhoud en schoonmaak voor mijn single feestjes die via mijn website Drive Inn Show kunnen worden geboekt. Het is makkelijk om te doen en je zult veel meer plezier beleven van je platen collectie. Aan het eind van het artikel heb ik ook nog wat bonus tips.

1. Singles en LP’s reinigen

Een nette collectie vinyl begint met het selecteren van goede kwaliteit 7 inch singletjes, 12 inch singles en LP’s. Ik ga eens per jaar naar de platenbeurs XXXL in de IJsselhallen te Zwolle maar de meestje plaatjes koop ik toch via Discogs.

Discogs is een website waar je platen kunt kopen en verkopen. Omdat ik als dj ook af en toe single feestjes draai heb ik een goede collectie nodig. Ik zorg er voor dat de plaatjes die ik koop ten minste van de kwaliteit “very good plus” zijn. Heel af en toe kies ik voor “very good” als de plaat zeldzaam is en ik er niet snel genoeg op een andere manier aan kan komen.

plaatjes kopen doe ik bij discogs

Ook koop ik af en toe tekno platen bij toolbox records in Frankrijk. De platen zijn dan nieuw maar in alle gevallen als ik platen binnen krijg reinig ik ze met vinyl spray. Ik gebruik de laatste jaren vinyl reiniger van Quality Service. Dit product en alle andere producten die ik noem in dit blog bericht zijn te verkrijgen bij wydr.nl (who’s your daddy records).

quality service vinyl reiniger plaatjes draaien dj tips

Ik spuit de vloeistof op de platen en gebruik een schoon zacht doekje om de vloeistof te verdelen over de plaat. Vervolgens wacht ik tot de plaat is opgedroogd.

singletje laten drogen na quality service spray vuil verdwijnt

Bij 2e hands platen zie je soms dat de plaat nog niet helemaal schoon is en dus doe ik het nog een keer. Je zult zien wanneer je meerdere platen achter elkaar schoonmaakt dat het doekje zwart en geel wordt van het vuil en de sigaretten rook van de vorige eigenaar(s). Het is vanzelfsprekend waneer je veel platen achter elkaar schoonmaakt dat je dan af en toe een schone doek pakt.

Top singles die ik vaak draai maak ik vaker schoon als ik zie dat er veel vinger afdrukken op zijn gekomen.

2. Buitenhoes en binnenhoes gebruiken voor bescherming

plastic hoes om je 7 inch singles doen 1

De volgende stap is een plastic hoesje om de cover doen zodat de cover niet verder kan beschadigen. Ik doe de plaat ook niet in de cover zelf maar schuif deze achter de cover in een apart binnen hoesje. Ik kies voor een binnenhoes van plastic of van papier met een binnenkant van plastic zodat de plaat niet vies kan worden. Het voordeel is ook dat wanneer je de plaat gaat afspelen deze niet zo statisch is.

7 inch single in een antistatisch binnenhoesje doen voor bescherming 1

Wel adviseer ik op te passen dat je de vinyl plaat niet in de naad van de binnenhoes schuift. Ik heb het een paar keer meegemaakt. De lijm van de naad komt dan op de plaat en dat is erg vervelend want dat krijg je er niet makkelijk af. Zo heb ik een 7″ single van Lil Louis verpest uit 1989 (titel: french kiss).

3. Naalden reinigen voor je begint

singles en lps reinigen

Voordat ik de eerste plaat op de Technics draaitafel leg maak ik altijd eerst nog even de naald schoon met stylus reiniger. In een klein flesje zit een klein borsteltje welke ik 1 x voorzichtig onder de naald naar me toe haal. Niet hard poetsen of zo gewoon 1 x licht eronder door.

4. Bonus tips

Zomo Vinyl Stabilizer voor rustig geluid

Voor wie nog een stapje verder wil gaan is er de mogelijkheid om een stabilzer op de plaat leggen tijdens het afspelen. Dit vermindert trillingen en versoepelt het afspelen van de plaat. Sommige stablizers hebben zelfs een waterpas om je draaitafels mee uit te lijnen, handig als je geregeld op pad gaat met je draaitafels voor boekingen.

borstel het stof van je vinyl

Wat ik ook altijd bij me heb is een vinyl borsteltje. Ook zijn er manieren om je naald statisch vrij te maken. Meer hierover volgt nog.

5. Slotwoord

Dit is in ieder geval hoe ik te werk ga met mijn vinyl voor mijn Drive Inn Shows, ik hoop dat je er wat aan hebt voor je eigen collectie of misschien ben je zelf ook dj. Laat het vooral weten in de comments en of het nuttig was. Misschien heb je zelf ook nog tips die je wilt delen 🙂

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *